SYKDOMMER OG SKADEDYR
Bolero bak fuglenett. Foto: Simon Øien
Her har vi lånt informasjon fra Rusvik Vinplanter:
Sykdommer
Ved utendørsdyrking i Norge er det vanligvis ikke problemer med soppsykdommer eller mindre skadedyr.
Ved dyrking i veksthus kan en ved god lufting også unngå sykdommer på bladene, slik som meldugg og vinskimmel . Sprøyting med grønnsåpe-rapsoljeblanding, (4 ml + 4ml per liter) kan da være aktuelt å bruke.
Forøvrig er det stor forskjell sykdomsresistensen hos ulike sorter.
Skadedyr
Elg og rådyr kan forårsake store beiteskader på drueplanter. Hvis en skal anlegge en liten vingård, kan det derfor være aktuelt å gjerde inn området. Dobbelt høyde med sauenetting er et utmerket stengsel. Hare er et mindre problem, men sauer sier ikke nei takk til nyskudd på drueplanter.
Fugler setter like stor pris på druer som moreller og jordbær. Det er derfor helt nødvendig å dekke til drueklasene på en eller annen måte. Bruker en Guyotmetoden, kan en dekke til druesonen ved å feste bærnot med ca 90- 100 cm bredde på hver side i rekken ved hjelp av klesklyper. En kan også bruke bredere nett og dekke hele planten.
Druene modner så sent her i Norge at veps vil sjelden være et problem ved utendørs dyrking. I veksthus kan dette imidlertid være litt mer problematisk, spesielt hos sorter, hvor noen av druene lett sprekker eller er utsatt for råte like før modning. Hvis det skulle bli problematisk med veps utendørs, så kan en sette opp ulike former for vepsefeller som flasker fylt med ufortynnet solbærsaft o.l. Noen aromatiske druesorter er mer populære blant vepsene enn andre.
I veksthus kan midd være et problem. Hyppig dusjing av bladene med grønnsåpe-rapsoljeblanding, (4 ml + 4ml per liter), særlig på undersiden av bladene, hjelper. Effekten er best hvis en sprøyter før middproblemet dukker opp.